Laatste feestelijke opening voor Scholen van Morgen is geen eindhalte

05 mei 2023
Pers

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts opent vandaag 5 mei, aan de vooravond van Open Wervendag, Hasp-O Centrum te Sint-Truiden. Dit is het 182e en laatste project van het ‘Scholen van Morgen’-programma dat in gebruik genomen wordt. “Dit is inderdaad de allerlaatste feestelijke opening van dit programma”, zegt Weyts. “Hier stopt ons bouwverhaal evenwel niet. ‘Scholen van Vlaanderen’, het nieuwe DBFM-programma, zal zorgen voor maar liefst € 1 miljard aan investeringen in extra schoolbanken.”

‘Scholen van Morgen’, opgestart in 2006, is een DBFM-programma (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) dat via een publiek-private samenwerking nieuwe schoolgebouwen realiseert. In de voorbije 10 jaar werden onder leiding van AG Real Estate als programma- en projectmanager heel wat stenen gelegd voor meer scholencapaciteit. 182 projecten, goed voor 250 schoolgebouwen met een totale oppervlakte van 710.000 m², geven onderdak aan maar liefst 133.000 leerlingen. Acht scholen zijn zogenaamde passiefscholen. De schoolinfrastructuur wordt buiten de lesuren ook maximaal opengezet voor de lokale gemeenschap, zoals voor jeugd-, cultuur- en sportverenigingen.

Vandaag vieren we de feestelijke opening van een gloednieuwe campussite in Sint-Truiden, het laatste project in een lange ‘Scholen van Morgen’-reeks. Het gaat om een nieuwbouw met leslokalen, werkplaatsen, een sporthal, refter en ruimte voor administratie: een investering van € 38 miljoen in een campus van 18.000 m² voor Hasp-O Centrum. Dit project is eveneens 1 van de 100 werven die zondag 7 mei van 10u tot 17u wordt opengesteld voor het grote publiek. Hasp-O Centrum organiseert gelijktijdig een opendeurdag, zodat ook leerlingen en ouders kennis kunnen maken met het nieuwe gebouw.

Nu het ‘Scholen van Morgen’-verhaal afloopt, staat er al een volgende grootschalige publiek-private samenwerking in de steigers: ‘Scholen van Vlaanderen’. Opnieuw een DBFM-programma, goed voor € 1 miljard om nieuwe schoolgebouwen te realiseren.

“Wie wil investeren in onderwijskwaliteit, moet ook investeren in kwaliteitsvolle infrastructuur”, zegt minister Ben Weyts. “Deze regeerperiode hebben we het Vlaams budget voor scholenbouw opgetrokken naar € 3 miljard. Dat budget heeft een hefboomeffect en zorgt ervoor dat er in totaal nog veel meer miljarden gaan naar vernieuwde of gloednieuwe scholen. De eerste 27 projecten van het nieuwe DBFM-programma ‘Scholen van Vlaanderen’ zijn al goedgekeurd – en er zullen er nog heel wat volgen”.

De voorzitter van Hasp-O Centrum, Alfred Stijnen, is enorm tevreden met de schitterende nieuwbouw in de Fabrieksstraat. “Hierdoor kunnen we alle jongeren van Sint-Truiden en omgeving op één en dezelfde campus een waaier aan diverse studierichtingen aanbieden, verspreid over 3 domeinen: Economie & Organisatie, STEM en Taal & Cultuur. Voor elk wat wils! De ligging aan het station is eveneens een voordeel, onze site is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De nieuwe gebouwen met hypermoderne klassen, wetenschapslokalen en werkplaatsen, gelegen in een groene omgeving, zullen ervoor zorgen dat elke leerling en leerkracht zich hier onmiddellijk thuis voelt. Deze nieuwe site is de eerste stap in een nieuw verhaal, waar we onze studenten nog beter alle vaardigheden en kennis kunnen bijbrengen om hen voor te bereiden op onze steeds veranderende maatschappij.”

  • De aannemerswereld, supporter van een langetermijnbeleid voor de opzet van scholenbouw

Karel Luyckx, CEO van VDS kijkt met fierheid terug naar de realisatie. “We hebben met Vanderstraeten-Houben hier op uitzonderlijke korte tijd een kwalitatieve nieuwbouw neergezet. Elke dag, 20 maanden lang, werkten meer dan 100 medewerkers aan deze campus. Zij verdienen een grote pluim op hun hoed en hebben getoond waar onze sector voor staat. Dit project is een voorbeeld van doorgedreven samenwerking met heel wat partners waar we graag en goed mee bouwen. We staan te popelen om onze ervaring te kunnen tonen op de nieuwe investeringen in schoolinfrastructuur die gepland staan.”

Jochen Willen, COO van Houben en Véronique Houben vullen aan: “De uitvoering is in een uitzonderlijk constructieve samenwerking gebeurd met alle partijen en mag als een voorbeeld beschouwd worden voor alle bouwwerken. Enkel op die manier kon een kwalitatief resultaat binnen een zeer korte termijn bereikt worden!”.

Chris Slaets, Gedelegeerd Bestuurder van Embuild Limburg, vult aan: “Heel wat infrastructuur is verouderd en absoluut niet ‘future proof’. Deze moet immers overeenstemmen met de ecologische, economische en sociale ambities van Vlaanderen.”

  • AG Real Estate, betrouwbare partner van de overheid

AG Real Estate, partner van het project Hasp-O Centrum, is de vastgoeddochter van AG Insurance en de vastgoedadviseur van Ageas. AG Real Estate is als afgevaardigd bouwheer verantwoordelijk voor de operationele uitvoering van het ‘Scholen van Morgen’ programma. De afgevaardigd bouwheer organiseert het volledige ontwerpproces, bouwproces en onderhoud gedurende 30 jaar van elke individuele school. Voor de aansturing van dit correctief en preventief onderhoud beschikt AG Real Estate over een specifiek team van 10 gemotiveerde medewerkers.

Nu de bouwfase achter de rug is, kijkt Philippe Monserez, Chief Design & Build & Innovation Officer, tevreden terug. "We zijn ontzettend trots en verheugd dat we de ontwerp- en bouwfase van het programma Scholen van Morgen voor 100% hebben afgerond. Een uitstekende prestatie die een 10 op 10 op het schoolrapport waard is. Wij zijn vastbesloten om het preventieve en correctieve onderhoud van de gebouwen voor de komende 30 jaar met passie en professionaliteit te verzekeren en tegelijkertijd de nodige aanpassingen te coördineren in overeenstemming met de nieuwe wetgeving. Op basis van onze ervaring staan we klaar om proactief het aanbod van nieuwe DBFM-scholen in Vlaanderen te ondersteunen.”

  • Open Wervendag op 7 mei

Zondag 7 mei wordt de campus Hasp-O Centrum bovendien opengesteld voor het grote publiek tijdens Open Wervendag. Er wordt een ruimte voorzien waar de verschillende fases van de bouw worden toegelicht. Hier zal een lid van het werfteam een korte presentatie geven over de verschillende fases en de technieken die werden toegepast om het project te realiseren.

Chris Slaets van Embuild Limburg: “De bouw is de laatste jaren sterk veranderd. De sector is duurzamer en veiliger geworden, mede dankzij het gebruik van nieuwe technologieën die in dit project ook werden toegepast. We juichen projecten zoals dit en het nieuwe ‘Scholen van Vlaanderen” dan ook zeker toe. Bouwbedrijven realiseren niet alleen maar een gebouw, maar zijn steeds vaker een partner voor de hele levensduur van schoolgebouwen”.

Blijf op de hoogte

Volg ons

Algemene foto's