Een state-of-the-arthotelschool in Kortrijk

Een state-of-the-arthotelschool, dat waren de woorden van Geert Bourgeois, Vlaams minister-president, toen hij de RHIZO Hotelschool voor het eerst bezocht.

We nodigen je uit om de nieuwbouw met 6 leskeukens, 3 restaurants, aula en een grote sporthal nu ook zélf te ontdekken.

Volg de virtuele tour:


De nieuwbouw voor de RHIZO Hotelschool bestaat uit 2 aparte volumes: een lang bouwvolume en een afzonderlijke sporthal. Een uitgebreid programma aan lokalen en ruimtes werd erin ondergebracht, op een zeer leesbare manier. Dit is dankzij de onderverdeling in 3 grote geledingen door architecten SAR - De Vloed:

  1. Didactische restaurants, didactische keukens en accommodaties
  2. Algemene leslokalen en administratie
  3. Sporthal en semi-ondergrondse parking

Binnenin het lange volume verbindt een lichtrijke, overdekte binnenstraat de verschillende entiteiten met elkaar. Al deze ingrepen leidden ertoe dat dit project bekroond werd met een Arch School Award.

Aannemer STRABAG stond in voor de bouwwerken en nu ook voor het 30-jarig onderhoud.

Schoolrestaurant en grootkeuken

Het schoolrestaurant is in een hotelschool van bijzonder belang: de leerlingen moeten immers in de eerste plaats zelf lekker kunnen eten.


Het restaurant heeft een capaciteit van 360 leerlingen. Aan de ene zijde vinden we het restaurant zelf, aan de andere kant de grootkeuken waar het eten wordt gemaakt en waar je kan binnenkijken.

Het zijn de leerlingen van de hogere jaren zelf die hier instaan voor het middagmaal, samen met de chefs van de school en van Scolarest (cateringpartner voor het onderwijs). Hier bereiden ze centraal de maaltijden voor alle scholen van scholengroep RHIZO.

Oefenrestaurant / bistro en leskeukens

Op de eerste verdieping bevinden zich aan weerszijden langs de centrale vide een oefenrestaurant en keukens.


Verschillende glazen passerelles verbinden beide ruimtes en bieden een ruim zicht. Het lichte, maar gezellige restaurant laat de leerlingen toe te oefenen in een realistische ruimte. Gasten zijn er welkom voor de lunch op woensdag en op donderdag.

De verschillende didactische keukens bieden aan alle leerlingen en voor alle vaardigheiden de gepaste voorzieningen: er is een bistrokeuken, kleine keuken, voorbereidingskeuken en keuken voor de eerste grad.

Leslokalenblok

Zowel op de 1ste als op de 2de verdieping zijn de klaslokalen ondergebracht aan een uiteinde van het gebouw, aan de trappenhal.


De leerlingen van een hotelschool volgen natuurlijk ook een pak algemene vakken. Daarvoor zijn er de klaslokalen en ook co-teachinglokalen, waar verschillende leerkrachten samen een grotere groep leerlingen kunnen differentiëren.

Het zichtbeton, de grote raampartijen en de lichtstraat boven de trap zorgen voor rustige en lichte circulatieruimtes.

Polyvalente ruimte

Op de 1ste verdieping van het gebouw bevindt zich de polyvalente ruimte. Die is voorzien van de nodige audiovisuele uitrusting en kan plaats bieden aan 165 personen.


Net zoals de vergaderzalen verderop in de gang op deze verdieping, is de polyvalente ruimte geschikt voor breed gebruik. De school heeft er dus voor gekozen voor om deze ruimtes open te stellen voor derden. De architecten hielden hiermee rekening in hun ontwerp en ook in het onderhoudscontract met de aannemer werd dit opgenomen.

Aula & demonstratiekeuken

De aula is voorzien van 72 zitjes. Maar er is meer.


Vooraan vind je, in plaats van een gewoon podium of spreekgestoelte, een volwaardig uitgeruste demonstratiekeuken. Videoregistratie en live projectie is voorzien, zodat alle geïnteresseerden in de aula perfect kunnen meevolgen met wat er vooraan in de keuken gebeurt.

Gastenrestaurant

Het gastenrestaurant heeft een aparte, rechtstreeke toegang via het gelijkvloers.


De houten vloeren en wandbekleding dompelen je meteen onder in een gezellige sfeer. Dit gastenrestaurant is dan ook de uitgelezen plaats voor een drankje aan de bar en een gastronomische maaltijd.

Blikvanger is natuurlijk het gebogen plafond: dat is voorzien van een kunstintegratieproject. En zoals het een School van Morgen betaamt, voldoet de ruimte aan strenge akoestische eisen.

Je wordt er verwelkomd door leerlingen die hun onthaaltechnieken oefenen en proeft van de gastronomische maaltijden van de chef-koks in opleiding.

Sporthal

In een apart volume op dezelfde site is de nieuwe sporthal opgetrokken.


De sportzaal is ruim en hoog met genoeg lichtinval. Kleedkamers, sanitair en een berging zijn ook aanwezig. En de semi-ondergrondse parking biedt plaats aan 49 wagens.

Dat de sporthal losstaat van de hotelschool zelf vergemakkelijkt het multifunctionele gebruik ervan. De school stelt wenst immers de sportinfrastructuur ter beschikking te stellen voor schoolsportcompetities of voor verenigingen.

Een hotelschool met heel wat te bieden

Wie dacht dat een hotelschool alleen maar keukens huisvestte, weet nu wel beter. Wij kunnen minister-president Bourgeois alleen maar gelijk geven als hij deze school met al haar uiteenlopende ruimtes, functies, gebruikers en sferen een state-of-the-arthotelschool noemt!

Gerelateerde projecten