St-Jan Wingene Vrije Basisschool

Wingene
Projectnummer
300-000.V
Adres
Balgerhoekstraat 80, 8750 Wingene
Routebeschrijving
Onderwijskoepel
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Aannemer THV
Strabag Belgium nv - Ed. Zublin AG
Specifieke Aannemer
Strabag
Architect
TV Architecten Vande Kerckhove – buro aRCHITEC
In gebruik
895 m2
Oppervlakte
96
Leerlingen

VBS Sint-Jan Wingene herschikt met de nieuwbouw de functies van het totale gebouw. In het nieuw te bouwen gedeelte, bestaande uit gelijkvloers en een eerste verdieping, worden ingericht: klassen, sanitair, kantoren, technische lokalen, berging en fietsenberging.

De speelplaats, het speelplein en de zandbak, die zuidelijk georiënteerd zijn, worden vernieuwd en aangevuld met een nieuwe overdekte speelplaats, die lichtdoorlatend is en verbonden met de nieuwbouw. De nieuwe vleugel is een industrieel concept waarvan de bovenste verdieping trapsgewijs op de gelijkvloerse verdieping gebouwd wordt. Hierdoor ontstaat er in de lichtstraat een open gang en aan de zuidkant (kant speelplaats) een oversteek die zonwerend werkt voor de klassen op het gelijkvloers. Aansluitend op deze oversteek wordt de overdekte speelplaats gebouwd. De dakrand van de verdieping (kant zuid & west) steekt ook over waardoor een stuk zonwering en waterbescherming ontstaat. Aangezien deze zuidkant zoveel mogelijk beglazing bevat zal extra zonwering op de eerste verdieping ook nodig zijn. Aan de westkant trekken we de industriële look verder met een gelijkvloers en een eerste verdieping zodat er een beeld van een totale nieuwe school ontstaat vanuit de dorpskern.

Passend hierbij is dat de fietsberging een open gedeelte is van het vaste gebouw, langs de toegangsweg van de school. Aangezien deze toegangsweg zowel door fietsers als voetgangers wordt gebruikt, is het zinvol om de overdekte speelplaats hiermee een stuk te laten samenvloeien zodat deze zone, voor wachtende ouders, beschutting biedt tegen wind en regen. Aan de kant van de straat nodigt de nieuwbouw uit om de school te betreden. Dit wordt de voordeur van de school, gelinkt aan de centrale hal.

Bepaalde lokalen in de school, hoofdzakelijk de zaalruimtes, worden soms ter beschikking gesteld aan sociale organisaties en mensen uit de buurt. Hierbij is de beheersbaarheid belangrijk, in die zin dat de ruimtes rechtstreeks bereikbaar zijn van aan de straatzijde en dat de andere delen afgesloten kunnen worden waar nodig. TV Architecten Vande Kerckhove-buro aRCHITEC tekenden hiervoor de plannen.

Blijf op de hoogte

Volg ons

Algemene foto's


Luchtfoto's werven Wingene & ZwevezeleBekijk het album op Flickr

Eerste steen 300 WingeneBekijk het album op Flickr