Arch School Awards bekronen deze 3 Scholen van Morgen

116 inzendingen waren er dit jaar voor de Arch School Awards. Een buitengewoon hoog aantal kandidaturen dat de buitengewoon rijke en talrijke architectuurprojecten van de laatste 2 jaar weerspiegelt. De Arch School Awards, een initiatief van Edubuild, werden dit jaar uitgereikt door een jury met Belgische architecten en afgevaardigden vanuit GO!, Katholiek Onderwijs Vlaanderen en AGION. Ook waarnemers uit NAV, BVA en AG Real Estate behoorden tot de selectiejury. De juryvoorzitter van dienst was Frederik Jacobs van Conix RDBM Architects.


Deze middag (woensdag 2 mei 2018) kwamen genodigden en genomineerden samen voor de uitreiking, voor de laatste keer in Hertog Jan.

Onze tevredenheid en trots bleven maar groeien, tot het punt dat we constateerden dat in élk van de 3 categorieën een project van Scholen van Morgen de hoofdvogel had afgeschoten.

Phiilppe Monserez, programmadirecteur Scholen van Morgen bij AG Real Estate

Nieuwbouw

De prijs voor het meest geslaagd schoolproject in de categorie “nieuwbouw” ging naar Het Zandhofje in Zandhoven, een ontwerp van A33 architecten . De jury bewierookte de duurzaamheid en (multi)functionaliteit van het project. Bovendien waren de juryleden geënthousiasmeerd door het kleurgebruik binnenin de school, dat voor een variëteit aan sferen zorgt en tegelijkertijd de leesbaarheid en toegankelijkheid van het gebouw bevordert.

Als we allen aan hetzelfde zeel trekken, is het resultaat so-wie-so subliem.

Ludo Bekker & Toon Tweepenninckx, A33 architecten

Renovatie/uitbreiding

In de categorie “renovatie/uitbreiding” ging de prijs voor het meest geslaagd schoolproject naar BuBaO Sint-Lievenspoort in Gent, een project van evr-Architecten in samenwerking met Callebaut architecten. Redenen voor de bekroning was voornamelijk opnieuw de duurzaamheid van het project - het 19de eeuwse kloostergebouw kreeg een heuse nieuwe levensadem – samen met de balans tussen nieuw en oud die gerealiseerd werd. Dit alles binnen het strikte, opgelegde budget. Wie de foto’s van dit project al zag, is vermoedelijk niet verrast.

Wij zijn supertevreden dat alle neuzen bij de realisatie van dit project in dezelfde richting stonden.

Niels Baeck, evr-architecten

Toekomstig project

In de derde en laatste categorie, voor het meest geslaagde "toekomstig project", verkoos de jury het Topsportinternaat Wilrijk, door POLO architects . Dit project zit momenteel in vergunningsfase, binnen de extra Scholen van Morgen wegens de btw-verlaging op scholenbouw. De jury hechtte belang aan de rustgevende en intieme sfeer, in tijdloze, maar frisse gebouwen. Zo zal het internaat een thuis kunnen vormen voor de topsporters in hun stressvolle bestaan.


Eervolle vermelding

Verrassend genoeg werd er voor het eerst ook een eervolle vermelding voorzien. De jury koos ervoor om het VTI Brugge, een ontwerp van Van den Berg architecten, als runner-up te vermelden in de categorie toekomstig project. "We zien de intentie om een intelligente ruïne te bouwen die past binnen de industriële context en [...] bij het onderwijs dat er zal geboden worden", aldus juryvoorzitter Frederik Jacobs. Van den Berg architecten verkregen deze eervolle vermelding als aanmoediging, uit hoop van de jury dat de intenties van het architectenbureau ook waargemaakt zullen worden.

Bedankt!

We willen Edubuild van harte bedanken voor de organisatie van dit opnieuw erg geslaagde evenement. Bedankt aan de jury voor de lovende woorden en de stimulans naar de toekomst toe. En ten slotte ... bedankt en gefeliciteerd aan alle genomineerden, vooral aan "onze" 3 (of zijn het er nu 4?) winnende architectenbureaus!