Kijk rond op Campus Ter Zee Oostende

GO! Campus Ter Zee in Oostende is ongeveer 47.000 m² groot. Sinds 30 april 2016 zijn er op deze campus 3 gebouwen bij gekomen. Samen goed voor 7.191 m² nieuwbouw voor 3 verschillende onderwijsinstellingen. Gefinancierd, ontworpen, gebouwd en nu in onderhoud binnen het scholenbouwprogramma Scholen van Morgen.

We nemen je op sleeptouw:


De School voor Theater en Techniek van het Ensorinstituut, CVO De Avondschool en SBSO Ter Zee. 3 scholen met zeer uiteenlopende, gespecialiseerde studierichtingen, die elk om een eigen architectuur vragen. En toch ook om een masterplan met eenheid en doordachte inplantingen.

Voor deze uitdaging lanceerde Vlaams Bouwmeester in 2010 een Open Oproep. Architecten Tom Van Mieghem, die al in 2004 en in 2007 geselecteerd werden voor eerdere projecten op deze campus, konden ook deze uitbreiding uitwerken, samen met Ghislain Lams. Voor de zogenoemde 'kleine d' (design), Build en Maintenance werd het project gegund aan aannemer Alheembouw.



De Box & het Boekenrek

Het gebouw De Box maakt deel uit van de School voor Theater en Techniek van het Ensorinstituut. Ook organiseert CVO De Avondschool hier veel lessen, zowel overdag als ’s avonds.


De Box
krijgt zijn naam van het principe van een 'box in box': verschillende afzonderlijke volumes zijn immers als aparte boxen in het geheel ondergebracht. Daarrond werd dan nog de glazen 'doos' gebouwd die het geheel omgeeft. Je vindt er het onthaal en de administratie.

Het gebouw loopt verder in het zogenoemde Boekenrek . Dat is een gestapeld klassenblok met les- en vaklokalen, waaronder een klas voor winkelbedienden, een computerlokaal, een lokaal voor PAV en een lokaal voor thuishulp.

Maar het meest omvangrijke deel van dit gebouw? Dat is de theaterzaal en alle ruimtes die daarbij horen.

Het theater

De theaterzaal telt 175 zitjes. In de virtuele tour zie je de zittribune echter niet. De zaal is multifunctioneel en de stoelen kunnen telescopisch volledig worden ingeschoven.


Hier worden leerlingen opgeleid tot licht- en geluidstechnici of podiumtechnici. Ga maar eens kijken vanop de loopbrug. Het spreekt voor zich dat de akoestiek uitmuntend moest zijn. Naast de blackbox zelf, konden een audiocel en een bar en foyer voor achteraf ook niet ontbreken.

Qua technieken en eerste uitrusting is dit theater dé blikvanger van het project. Een stelsel van rails, loopbruggen, takels en trommeltrekken bieden heel wat mogelijkheden. Ook de doeken en tapijten, beamer, het audio- en videocircuit, dimmers, ... zijn geplaatst door de aannemer. Specifiek voor deze opdracht werd het gespecialiseerde bureau TTAS (Theater Technieken Advies Studie) ingeschakeld.

De theaterzaal wordt opengesteld voor de buurt, op één voorwaarde: dat de leerlingen van het Ensorinstituut zélf volledig de technische kant van de voorstelling mogen verzorgen. En dat deze avond- en weekenduren natuurlijk niet te zwaar doorwegen op hun lessenprogramma.

Atelierdorp met 3 clusters

Verbonden met de Box en het Boekenrek, via een speelplaats en een luifel, vind je de ateliergebouwen.


Architectuur met heel wat minder glas - maar het zichtbeton zorgt voor eenheid met de rest van de nieuwbouw. Ook in deze gebouwen vind je niet zomaar leslokalen, maar specifieke vaklokalen. Hier zijn de opleidingen in de harde sector ondergebracht, zoals mechanicien personenwagens, bromfietsenmechanicien, monteur carrosserie, bandenmonteur, maar ook bijvoorbeeld residentieel elektrotechnisch installateur.

De opleidingen hebben nood aan veel ruimte en aan moderne infrastructuur. Daarop zijn de architectuur en technieken van deze nieuwbouw perfect afgestemd. Dankzij de dakkapellen kan de muuroppervlakte maximaal worden benut en is er loodrechte lichtinval. Bovendien hebben gespecialiseerde en veilige technieken een belangrijk aandeel: denk maar aan stopcontacten, rookafzuiging en rookmelders. Ook eerste uitrusting, zoals lasposten, een draaibank, een hefbrug voor de auto's, ... maakt deel uit van het programma.

SBSO Ter Zee

De school voor buitengewoon secundair onderwijs Ter Zee biedt onderwijs in de opleidingsvormen 1 en 2. Dat wil zeggen dat de leerlingen worden voorbereid op functioneren in de maatschappij en in een werkomgeving. Daarvoor krijgen ze hier beroepsgerichte opleidingen in zowel de zachte als de harde sector: metaal, schilderen, koken, winkelhulp, haartooi en schoonheidszorgen.


In dit gebouw vinden we op de gelijkvloerse verdieping onthaal en administratieve functies en op de 1ste en 2de verdieping leslokalen. De ateliers bevinden zich in andere, al bestaande gebouwen op de site. De donkerblauwe gangen en binnen- en buitentrap leiden je door het klassenblok en naar de ruime, maar besloten speelplaats.