Maak je school winterklaar in 8 stappen

29 november 2016

Je hebt het al gemerkt: de winter staat voor de deur. De komende nachten zal het overal in Vlaanderen vriezen en ook overdag blijft het koud. Je neemt vast voorzorgen voor je huis, je auto, ... vergeet dus ook de school niet!

Maak je schoolgebouw en de omgeving klaar voor de winter in deze 8 stappen:

  1. Bescherm buitenkranen en leidingen

    Sluit de buitenkranen af om ze te beschermen tegen vrieskou. Voorkom ook dat waterbekkens, fonteinen en leidingen bevriezen. Bij de drinkfonteinen moet je in de winter het water af laten. Draai de kraan dicht aan de desbetreffende collectors en gebruik de bedieningsknop om het water af te laten.
  2. Maak de omgeving sneeuw- en ijsvrij

    De toegangspaden tot de school, de speelplaats, eventuele terrassen, etc. dienen sneeuwvrij te zijn. Strooi zout om gladde zones te vermijden en zo de veiligheid te waarborgen.
  3. Bescherm bomen, planten en buitenverharding

    Bodemvaste planten, bolgewassen e.a. kan je bedekken met een luchtige laag isolerend organisch materiaal (bladeren, stro, hooi, boomschors, dennentakken, hakseling, ...). Hierdoor kan de vorst niet tot bij de wortels van de planten doordringen. De bovengrondse delen kan je bij strenge vorst inpakken met jute, vliesdoek, rietenmatten, kokosmatten, ...
    Deze isolatie zorgt voor een constantere temperatuur. Bij een vorstvrije periode is het aangeraden het inpakmateriaal te verwijderen. Zo kan de plant ademen en het overtollig vocht kan verdampen.
  4. Behoud een standaard minimumtemperatuur in de gebouwen

    Een constante minimumtemperatuur van 16° in de school is belangrijk. De verwarmingsinstallatie moet hierdoor minder inspanningen leveren om terug op de juiste temperatuur te komen. Dit merk je op de energiefactuur. Neem kloktijden op volgens jaarkalender. Tijdens de vakantie hoeven de technische installaties niet te draaien.
  5. Voorkom koude tocht

    Door ramen en deuren te sluiten, ook in gangen, kelders of technische ruimtes, voorkom je een koude tocht in het gebouw.
  6. Neem voorzorgen bij gebruik van extra verwarmingstoestellen

    Probeer het gebruik van extra verwarmingstoestellen zoveel mogelijk te vermijden. Plaats ze in elk geval altijd op een veilige afstand van brandbare materialen zoals gordijnen en papier. Bij een te kleine afstand kan de stralingswarmte brand veroorzaken.
  7. Gebruik voor schuifdeuren de winterstand

    Stel de automatische schuifdeuren eventueel in op de energiebesparende winterstand.
  8. Wees waakzaam voor vandalisme en diefstal

    Wees extra waakzaam voor diefstal en vandalisme nu de dagen korter zijn en het sneller donker is. Controleer steeds of de gebouwen correct afgesloten zijn.

Download deze checklist in pdf.

Blijf op de hoogte

Volg ons