Bezoek een School van Morgen op de Architectuurbiënnale van Venetië

21 juni 2016

Een bijzondere ingreep van architecten Bart Dehaene – Sileghem & Partners en kunstenaar Ante Timmermans heeft geleid tot de selectie van een School van Morgen voor de Architectuurbiënnale van Venetië. Ze gaan immers kunstzinnig om met de bestaande, verouderde schoolgebouwen van basisschool De Brug in Erpe-Mere.

BRAVOURE

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) koos het team BRAVOURE om in het Belgisch paviljoen een tentoonstelling te maken rond het thema ‘vakmanschap’. Onder leiding van Architecten de vylder vinck taillieu, Doorzon interieur architecten en architectuurfotograaf/kunstenaar Filip Dujardin exposeren 13 gastarchitecten evenveel fragmenten uit hun werk. Zo onderzoeken ze hoe vakmanschap ruimte kan maken in tijden van (economische) schaarste. Een van de 13 geselecteerde projecten is dat van architectenbureau Bart Dehaene – Sileghem & Partners met Ante Timmermans.
Bekijk hier de volledige lijst van architecten die bijdragen aan BRAVOURE.

Hoe schaarste kan leiden tot overdaad

Het bouwproject voor Basisschool De Brug bestaat in het vervangen van bestaande, verouderde paviljoenen door een hedendaags nieuwbouwproject. Architecten Dehaene & Sileghem opteerden voor een ontwerp gekarakteriseerd door eenvoud en terughoudendheid. Evenwel zonder in te boeten aan leer-, speel- en sportcomfort. Ante Timmermans grijpt in door een van de oude paviljoenen niet te laten afbreken, maar simpelweg te behouden op de site. Leeg en schijnbaar functieloos, zonder idee – of net vol mogelijkheden.

De integratie van het kunstwerk werd vanaf het prille begin meegenomen in het ontwerpproces en werd mogelijk gemaakt door slim om te springen met het beschikbare budget voor het bouwproject. Doordat er een paviljoen minder moet worden afgebroken, werkt deze artistieke ingreep zelfs enigszins kostenbesparend. En toch kan je het lege paviljoen, net wegens het ruimteoverschot of zelfs de ruimteverspilling, tegelijkertijd bekijken als overdaad.

Tot 27 november kan je de tentoonstelling van BRAVOURE bezoeken in het Belgisch paviljoen, in de Giardini van de Biennale Architettura 2016.
Biennale Architettura 2016 (Venetië)
28 mei 2016 tot 27 november 2016


Foto's: © Filip Dujardin


Blijf op de hoogte

Volg ons

Algemene foto's